Ajánlatok

A termékek gyártói

Gyártó

AKCIÓ

A webáruházban leadott minden 40 000 Ft feletti vásárlás estén ajándékba adunk 1 db alkoholszondát.

PFT-661S alkoholszonda

Hírek, érdekességek

Fizetési megoldás

Tanúsítvány

SSL Certificate
Hírek, érdekességek
2014.09.30 21:49

A WHO lépéseket sürget az alkohol okozta halálesetek magas száma miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lépéseket sürget a kormányoktól az alkohol okozta halálesetek és egészségkárosodás visszaszorítására, miután jelentése szerint 2012-ben több mint hárommillió ember vesztette életét alkoholfogyasztás miatt.

"Többet kell tenni, hogy megvédjük a lakosságot az alkoholfogyasztás káros egészségügyi következményeitől" - jelentette ki Oleg Chestnov, a világszervezet krónikus betegségekkel és mentális betegségekkel foglalkozó szakértője. Hangsúlyozta: nincs helye az elégedettségnek, hiszen az alkoholfogyasztás, amely több mint kétszáz betegség kialakulásáért felelős 2012-ben 3,3 millió ember halálát okozta. 2005-ben ez a szám még 2,5 millió volt.

A WHO jelentése szerint a Föld minden 15 éves vagy annál idősebb lakója átlagosan évente 6,2 liter tiszta alkoholt iszik meg. Ugyanakkor csupán az emberek 38,3 százaléka fogyaszt alkoholt, tehát ők 17 liter tiszta alkoholt gurítanak le évente.

A jelentés feltárta, hogy az alkoholt ivók 16 százalékánál fordul elő alkalmanként a "rohamivászat", amikor nagyon rövid idő alatt nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt, ami rendkívül veszélyes az egészségre.

A szegényebb embereknél általában súlyosabb társadalmi és egészségügyi következményei vannak az alkoholnak, mivel gyakran nem kapnak megfelelő orvosi ellátást, és óvó családi vagy közösségi háttér sincs mögöttük.

Az alkohol és az egészség összefüggését tárgyaló globális helyzetjelentés 194 ország alkoholfogyasztását, valamint annak a közegészségre gyakorolt hatását és azt is vizsgálta, hogy az egyes országok hogyan kezelik a kérdést.

A világszervezet jelentésében közölt grafikon szerint Magyarországon a hetvenes évek végétől a kilencvenes évek elejéig volt a csúcson az alkoholfogyasztás: a 15 éven felüli lakosság átlagban 17 liter fölött fogyasztott évente a tiszta alkoholból. A 2008 és 2010 közötti időszakra ez 13,3 literre esett vissza. Csak az alkoholfogyasztókat figyelembe véve 2010-ben a 15 évesnél idősebb férfiak átlagosan 23,8 liter tiszta alkoholt ittak, míg a hasonló korú nők 9,1 litert, összesítve pedig átlagosan 16,3 liter fogyott.

Az ország alkohollal kapcsolatos politikáját és beavatkozását vizsgálva a jelentés kitér arra, hogy Magyarországon a sört, a bort és az égetett szeszt adó sújtja, alkoholt csak 18 éven felüliek vásárolhatnak, és az autóvezetők esetében zéró tolerancia van érvényben az alkoholfogyasztásra. Ezen kívül szabályozzák az alkoholtartalmú italok hirdetését, a kormány támogatja az alkoholfogyasztást visszaszorító közösségi kampányokat és országos monitorozó rendszer is működik.

A világszervezet úgy értékelte: néhány ország komoly erőfeszítéseket tesz, hogy megelőzze az alkohol egészségkárosító mértékű fogyasztását egyebek mellett az alkoholos italok adójának növelésével, az alkoholfogyasztás korhatárának emelésével és a piac szabályozásával.

A WHO szerint több országnak kellene hasonló lépéseket tennie. Továbbá meg kell erősíteni a felvilágosító munkát, amellyel fel lehet hívni a figyelmet az alkohol káros hatásaira.

Globálisan az európaiak vezetnek az egy főre jutó alkoholfogyasztás terén. A kontinens egyes országaiban különösen kiugró az egészségkárosító küszöböt átugró ivászat. Egy korábbi tanulmány szerint az orosz férfiak negyede még ötvenes évei közepe előtt meghal, és ebben döntő szerepe van az alkoholizmusnak. Az említett tanulmány megemlítette: akadnak olyanok, akik heti három vagy ennél több üveg vodkát isznak meg.

A WHO szerint a globális trendelemzés azt mutatja, hogy az utóbbi öt évben Európában, Afrikában és Amerikában nem változott az elfogyasztott alkohol mennyisége. Az alkoholfogyasztás ugyanakkor növekedést mutat Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati térségében. [MTI]