Ajánlatok

A termékek gyártói

Gyártó

AKCIÓ

A webáruházban leadott minden 40 000 Ft feletti vásárlás estén ajándékba adunk 1 db alkoholszondát.

PFT-661S alkoholszonda

Hírek, érdekességek

Fizetési megoldás

Tanúsítvány

SSL Certificate
Hírek, érdekességek
2015.06.13 22:53

Mit mér az alkoholszonda?

A kilélegzett levegő alkoholtartalmát. A tüdőhólyagocskákban lévő levegő alkoholtartalma egyenesen arányos a vér alkoholtartalmával, ezért használhatók a szondák. Erőteljes kilégzéssel adnak pontos eredményt. Többfajta szonda létezik, kémiai reakció vagy fizikai jelenség alapján működnek.

Ma is használatban van még az 1953-ban kidolgozott szonda. A benne található sárga káliumkromát az alkoholgőz hatására zöld krómmá alakul. Számos hibalehetősége van, de a negatív eredmény kizárja az alkoholos befolyásoltságot.
Alkoholos bonbonok, mentolos szájvíz esetlegesen adhatnak tévesen pozitív eredményt. 5-10 perc elteltével már biztos nem mutatható ki a hatásuk.
Hazánkban a zéró toleranciát alkalmazzák az ittas autóvezetés megítélésére. Ha a szondázásnál 0,5 ezrelék feletti a véralkoholszint, akkor elveszik a vezető jogosítványát. Két pohár bor vagy egy korsó sör elfogyasztása után már lehet ennyi. A véralkoholszint értéke az ivástól számított időtől, az egyén testsúlyától, az elfogyasztott étel mennyiségétől is függ.
Az utolsó pohár alkoholos ital elfogyasztása után 5-6 órával lehet biztonságosan autót vezetni. Nagyjából ennyi idő szükséges az alkohol szervezetből való távozásához.[wiki.startlap.hu]