Ajánlatok

A termékek gyártói

Gyártó

AKCIÓ

A webáruházban leadott minden 40 000 Ft feletti vásárlás estén ajándékba adunk 1 db alkoholszondát.

PFT-661S alkoholszonda

Hírek, érdekességek

Fizetési megoldás

Tanúsítvány

SSL Certificate
Hírek, érdekességek
2014.09.18 11:32

Több mint alkoholszonda, kombinált alkoholteszt

Svájcban egy nemzetközi kutatócsoport olyan teszt kikísérletezésén dolgozik, amellyel azt is ki lehet mutatni, mennyit ivott a vizsgált személy hetekkel, sőt, akár hónapokkal is a teszt elvégzése előtt.

Az új eljárást hasznosíthatják az alkoholproblémákkal küszködő betegek orvosai, igazságügyi orvosszakértők egy bűnügy felderítésénél, vagy akár légitársaságok is a pilótáik ivási szokásainak megállapítására. A teszt kombinálja a vér-, vizelet és hajminta vizsgálatát, nemcsak az derül ki belőle, hogy mikor fogyasztott valaki utoljára alkoholt, hanem az is, mérsékelt ivó-e vagy épp rendszeresen berúg. A tesztek az alkohol anyagcseréje folyamán létrejött anyagokat követik nyomon, amelyek még jóval az után is a szervezetben maradnak, hogy valaki torkán lecsúszott az utolsó korty.

Azért fontos ez a több oldalú vizsgálat, mert a jelenlegi tesztek eredményeit sok minden befolyásolhatja, a májenzimek értékeire hatással lehet például a terhesség vagy bizonyos toxinok. A kutatók szerint az etilglukuronid akkor kezd el felszaporodni a vérben, amikor az alkoholszint csökken. Így ennek az anyagnak a megléte plusz az alkohol hiánya a vérben tipikus másnapos állapotot jelez.

Az öt napra visszamenőleges teszt után a kutatók most dolgoznak azon, amellyel akár három héttel korábbi alkoholfogyasztást is ki lehet mutatni. A rendszeres ivók vérében felgyűlik ugyanis a foszfatidil-észter. Egy harmadik teszt a hajban keresi az italozás nyomait. Ezen az úton azt is meg lehet állapítani, hogy valaki csak épp iszogatni szokott, vagy kemény alkoholista.

A New York-i Mount Sinai-kórház alkohológusa szerint igen érdekesek az új kísérletek, fontos, hogy más kutatók, más körülmények között meg tudják ismételni őket.[New Scientist]