Ajánlatok

A termékek gyártói

Gyártó

AKCIÓ

A webáruházban leadott minden 40 000 Ft feletti vásárlás estén ajándékba adunk 1 db alkoholszondát.

PFT-661S alkoholszonda

Hírek, érdekességek

Fizetési megoldás

Tanúsítvány

SSL Certificate
Hírek, érdekességek
2014.08.06 11:13

Hatékony az indításgátló alkoholszonda Finnországban

Legalább 12 ezer esetben akadályozta meg az ittas autóvezetést az alkoholt érzékelő indításgátló szonda a finn statisztikai adatok szerint.

A Finnországban öt évvel ezelőtt bevezetett indításgátló alkoholszonda sikeresnek bizonyult. A hétfőn közzétett statisztikai adatok szerint a műszer az elmúlt öt évben legalább 12 ezer alkalommal akadályozta meg, hogy a kormány mögött ülő ittas sofőr útnak induljon.

2008 óta korábban visszakaphatták alkoholvétség miatt bevont jogosítványukat azok a finn autóvezetők, akik beépíttették autójukba az indításgátló szondát. A sofőrnek indulás előtt a járműbe erősített berendezés segítségével ellenőriznie kell a leheletét. A megengedett véralkoholszint fölött a gyújtás nem kapcsol be. Finnországban 0,5 ezrelék az a szint, amely fölött büntetendő az ittas vezetés.

A finn Trafi Közlekedésbiztonsági Iroda és az ország rendőrsége az indításgátló szonda próbaidejét sikeresnek ítélte. Finnországban évente mintegy ötven jogosítványt adnak vissza a büntetési idő lejárta előtt, mivel a tulajdonos beszereltette autójába az indításgátló szondát. Tárgyalások folynak a műszer európai bevezetéséről is. [MTI]